Rocbaron en omgeving

Het rocbaron-borddorp wordt voor het eerst genoemd in 1019, als Rocbaronne (waarschijnlijk de naam van Lord Rocca van Baron).

Vanuit de prehistorie is alleen nog een stukje muur bij Témes te vinden (ca. 1 km naar het zuidoosten).
Van de Romeinse tijd is een graftombe met grafsteen bewaard bij “Camps de la Caouillade et de Catèu.

Rocbaron ligt in de departement Var, wat op zijn beurt weer onderdeel is van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Rocbaronprovence ligt in het hartje van de groene Var tussen Brignoles, Toulon, Hyères en de mooie stranden van Le Lavandou. Ook de gezellige badplaatsen Bandol, Sanary en Casis met hun zandstranden liggen op slechts 45 km afstand. Het klimaat in de Var is ideaal. In april begint het zonnige-weer seizoen tot en met oktober. U heeft veel kans op warm weer met in april temperaturen vanaf 24 graden Celsius. Meestal valt er in juli en augustus geen druppel regen.

Provence Rocbaron ruïne kasteel Saint Sauveur
Ruïne kasteel Saint Sauveur bij Rocbaron

Van het kasteel Saint Sauveur uit de 12e eeuw is alleen nog een ruïne over. Deze ligt in de beboste heuvel ten zuidoosten van het dorp. Het kost u een kleine wandeling om het te bezoeken en het geeft u behalve een blik op de ruïne ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Als u naar het zuiden kijkt, kunt u de Middellandse Zee zien en naar het noorden kijkend ziet u de ruïne van Forcalqueiret.

Wandelen: var-massifsde GR9 (Grande Randonnée) wandelroute passeert Rocbaron aan de oostkant van het centrum. Naar het noordoosten gaat deze hier het bos in en volgt de bergrug naar Carnoules (ca. 10 km). Naar het zuidwesten volgt deze GR9 een stuk weg voor ca. 3 km naar de Col de la Bigue; daar is een kruispunt tussen de GR9 en de GR5.

Wat te doen in de omgeving:
(zie ook Links)

Observatorium: sinds april 2009 bevindt zich net ten noorden van het dorp een heus observatorium.

Golf: als u van golfen houdt, kunt u oa. naar de Golf van Barbaroux gaan, op ca. 15 minuten afstand, één van de meest prestigieuse banen van Europa. Op 20 km afstand van Rocbaron vindt u Golf de Flassnas. Kijk ook bij de golf-links.

Markt: In het naburige dorp Garéoult kunt u op dinsdagmorgen naar de markt. Het is een gezellige typisch Provençaalse streekmarkt. Halverwege de markt kunt u een heerlijk terrasje pakken en de marktbezoekers aan u voorbij zien trekken.
Brignoles: op zaterdagmorgen een uitgebreide markt.
Rocbaron: zondagmorgen een zeer kleine markt.

Wijnproeven:

Provence wijngaard
Wijngaard in de Provence

Als u het leuk vindt om wijn te proeven dan vindt u in de omgeving van Brignoles, Puget-Vile en Pierrefeu diverse wijndomeinen.

 

Uitstapjes: Er is veel te doen in dit gedeelte van de Var. Als u van wandelen houdt, is het heel leuk om vanaf het huis naar de ruïne bij Rocbaron te lopen. Vanaf daar kijkt u over het hele dorp uit, en in het zuiden kunt u de Middellandse Zee zien liggen.
De stadjes Brignoles en St. Maximin zijn zeer sfeervol. Toulon met zijn haven kunt u het beste ’s ochtends bezoeken. Er is iedere dag markt op de Cours la Fayette, vlakbij de haven.
U kunt een dag doorbrengen in Hyères met zijn oude stadscentrum en zijn  haven. Op 14 juli (Quatorze Julliet) is er een schitterend vuurwerk.
Als u van strand houdt, zijn er diverse mooie stranden te vinden in de omgeving van Hyères, zoals La Londe en île de Giens. De havenstadjes Sanary-sur-Mer en Bandol hebben allebei erg veel charme.
Een dagje erop uit in de natuur, u komt volop aan uw trekken in de Haute Var, het Massif des Maures en Massif de la St. Baume.
Bekende plaatsen als St. Tropez en Ste. Maxime liggen meer oostwaards aan de kust.

Duiken: Er zijn diverse duikscholen/-firma’s in La Londe en Giens. In “Port de la Madrague” vindt u duikschool “Ulysse club”. Rendez-vous: 8:30 uur en 14:00. Denk wel om een geldige (minder dan 1 jaar oud) medische keuring. www.ulysseclub.com

Sportieve mogelijkheden: wandelen, fietsen, zwemmen, golfen, tennis, paardrijden, hanggliding, parasailing en duiken.
De volgende plaatsjes liggen rondom Rocbaron en zijn  een bezoekje waard: Besse-sur-Issole (13 km), Brignoles (16 km), Camoules (12 km), Cuers (10 km), Forcalqueiret (5 km), Garéoult (5 km), Hyères (30 km), Méounes-les-Montrieux (14 km), Pierrefeu-du-Var (15 km), Puget-Vile (7 km), Roquebrussanne (11 km), Saint Anastasie-sur-Issole (9 km) en Toulon (35 km).

HEERLIJK VAKANTIEHUIS MET PRIVÉ ZWEMBAD TE HUUR, OM DE PROVENCE TE ONTDEKKEN.