Provence en de Var

De Provence

De kustlijn Frankrijk-provencevan de Provence start in de Camarque en loopt dan via Marseille, Toulon, Hyères, Saint Tropez, Cannes en Nice verder naar het oosten. De Côte-d’Azur (de Franse Riviera) strekt zich uit van Hyères tot Menton.

Het hart van de Provence-lavendelProvence zijn de heuvels tussen de zee en de Franse Alpen.
De hellingen met de wijngaarden, het gecultiveerde land met z’n kleurrijke scharkeringen. Deze charmes waren het die mensen trokken als Cezanne (Aix-en-Provence), Van Gogh (Arles), Chagall en anderen.
In de Provence spreken de mensen met een zingend accent wat een ontspannen levensstijl ontlokt. Na een dag van hard werken kunnen ze met vrienden zeer genieten van een smakelijke en aantrekkelijke maaltijd.

 

De Var

ProvenceAlpesCotedAzurDit onderdeel van de zuidelijke Provence kenmerkt zich door: de azuurblauwe Middellandse Zee, de palmen, de bloeiende lavendel en wijngaarden. Bovendien heeft het 300 zondagen per jaar!
Daarnaast is er het gewone Franse leven met elke dag ergens wel een kleurrijke markt. U vindt hier de Provençaalse tafelkleden in geel, blauw en groen met afbeeldingen van olijven en lavendel erop.

 

Uren zon in de Provence
Uren zon in de Provence (KLIK voor vergroting)

De zuidkant van de Var wordt gevormd door de Middellandse Zee met zo’n 300 km lange prachtige kustlijn met rotspartijen, steile rotsen die verticaal uit de zee opreizen (de Calenques ten westen van Cassis), sierlijke baaien, stranden en beschermde eilanden (zoals îles d’Hyères). Landinwaards beginnen vrijwel onmiddellijk de grillige bergruggen.
Tussen de Alpes de Haute Provence en de Middellandse Zee ligt de Var. Een gebied met zowel bergen als de zee, en een zonnig mediterraan klimaat.
In ‘Le Haute-Var’ vinden we oude plaatsjes en bergen, ideaal voor mooie trektochten. Bekend zijn de Gorges du Verdon en Lac de St. Croix. Hier zijn genoeg mogelijkheden voor hen die willen vissen, kanoën of zwemmen in de vele meren, rivieren met soms ook watervallen.
In het binnenland van de Var met z’n heuvels en valleien treft u niet alleen bos aan. Ook vanwege het zonnige klimaat wordt hier een grote variatie aan agrarische producten verbouwd. Zo zijn er ca. 37.000 wijngaarden, die beheerd worden door zo’n 450 verschillende ‘wijnboeren’.
Dit gebied produceert ook de meeste bloemen van Frankrijk. Naast fruit, groente, honing, lavendel, tijm, zijn er ook de olijven en de olijfolie waar de bewoners trots op zijn. De flore en fauna blijven verrassend en indrukwekkend, evenals de eindeloze wijngaarden waar de Côtes de Provence wordt geproduceerd. Een bezoek aan een wijnchateau is snel te regelen en natuurlijk mag u de Rosé niet missen.
De lavendelvelden bij oa. Valensole zijn uniek en een dagje naar de Middellandse Zee moet u ook zeker doen. De sportieve toerist kan in de Var voor vele soorten van vertier terecht; wandelen, fietsen, golf, kanoën, raften of duiken.

HEERLIJK VAKANTIEHUIS MET PRIVÉ ZWEMBAD TE HUUR, OM DE PROVENCE TE ONTDEKKEN.